Geplaatst op

Samenwerking QSTA en SyncForce om de datakwaliteit te verhogen

foodbyte syncforce

Volgens de moderne menselijke psychologie zijn er drie mogelijke reacties op stresssituaties: vluchten, vechten of bevriezen. Met andere woorden, bij een bedrijfsgerelateerd probleem kun je het ontwijken, aanpakken of besluiteloos blijven.  

Edgar Koelewijn, Business Information Manager bij Bieze Food Group (BFG), is iemand wiens reactie in de tweede categorie valt. Toen hij zich realiseerde dat introducties van nieuwe producten vertraging dreigden op te lopen door lange wachttijden bij GS1’s Data Management Services (DMS), bedacht hij een oplossing: het opzetten van een zeer efficiënt eigen DMS. 

“Productfabrikanten, die zich op het SyncForce-platform bevinden, hebben nu de mogelijkheid om de Foodbyte PDQ-checker te gebruiken.”  Edgar Koelewijn – Business Information Manager 

Lange wachttijden

Fabrikanten die willen dat hun producten worden toegevoegd aan de GS1-database, moeten een DMS regelen om ze fysiek te controleren, maar de beperkte capaciteit bij de bestaande DMS’s zorgde voor lange wachttijden. Op een gegeven moment kan het enkele maanden duren voordat een product wordt goedgekeurd. Dit vertraagde de introductie van nieuwe producten door fabrikanten aanzienlijk.  

De holding Bieze Food Group (BFG) bestaat uit meerdere verschillende bedrijven die een verscheidenheid aan voedingsproducten produceren, variërend van dips, sauzen, koolsalade en fruitsalades tot zuivelproducten en desserts. Business Information Manager Edgar Koelewijn omschrijft zijn rol als “zo veel mogelijk waarde halen uit data”. 

Laten we beginnen met ons eigen DMS!  

Zijn idee was simpel: als onze producten zo lang moeten wachten op goedkeuring door GS1, laten we dan het heft in eigen handen nemen en een start-up lanceren – ons eigen DMS! Naast het beoordelen van de producten van BFG, kon zij ook producten van de klanten van BFG Warehouse goedkeuren.  

Slechts een paar maanden na het eerste idee werd QSTA Food Data werkelijkheid. Het initiatief behaalde GS1-certificering en is nu beschikbaar voor gebruik door alle fabrikanten in Nederland die hun producten aan GS1 willen toevoegen. 

“Dankzij het optimaliseren van de supply chain kunnen we binnen vijf werkdagen een assessment uitvoeren.” 
Edgar Koelewijn, Business Information Manager 

Nationale controles

Medewerkers van QSTA rijden het hele land door om controles uit te voeren in magazijnen in het hele land. Koelewijn: “Dit voorkomt dat fabrikanten zo lang moeten wachten op de nodige controle voordat hun producten in GS1 kunnen worden opgenomen. Dankzij optimalisatie van de supply chain kunnen we binnen vijf werkdagen een assessment uitvoeren.” Dat bereiken was niet zonder technologische uitdagingen, want het succes van QSTA Food Data hing af van de toegang van Koelewijn en zijn team tot datacontrolesoftware. “SyncForce bood de oplossing door te helpen bij de ontwikkeling van de Physical Data Quality (PDQ) checker op basis van SyncForce-technologie. Productfabrikanten, die zich op het SyncForce-platform bevinden, hebben nu de mogelijkheid om de QSTA PDQ-checker te gebruiken.”   

Unieke speler

“Vanaf het begin hebben we in dit innovatieve initiatief geloofd”, zegt SyncForce-oprichter Hans de Gier. “Bij QSTA weten ze hoe de voedingsindustrie werkt. Hierdoor is een unieke nieuwe speler ontstaan ​​die de listing als onderdeel van het reguliere proces kan verzorgen, direct geïntegreerd met het SyncForce platform. Deze strategische samenwerking stelt ons in staat om fabrikanten een extra service te bieden, direct gekoppeld aan QSTA Food Data.”  

Koelewijn: “Wat we het meest waardeerden in onze samenwerking met SyncForce, was dat ze ons vanaf het begin proactief adviseerden. Ons idee was zeker niet standaard en ook niet de technische oplossing die daarvoor nodig was. SyncForce is duidelijk gewend om inzichtelijke vragen te stellen en processen te analyseren als basis voor het leveren van de juiste technologische oplossing. Dat was echt een indrukwekkende prestatie.”  

In de toekomst hoopt Koelewijn Foodbyte ook te kunnen koppelen aan andere databases, zoals PS in foodservice en ImpactBuying.