Geplaatst op

Meer transparantie rondom verpakkingsmaterialen in de levensmiddelenbranche 

Meer transparantie rondom verpakkingsmaterialen in de levensmiddelenbranche

Duurzaamheid staat steeds vaker op de agenda bij verschillende organisaties. Diverse onderwerpen zoals het stikstofbeleid, de opwarming van de aarde, duurzamer verpakken en zoals afgelopen tijd duidelijk werd, een verwacht tekort op drinkwater in 2030. Allemaal hebben ze impact op het bedrijfsleven, maar beïnvloeden deze nog niet direct. Wel staan verschillende duurzaamheidsthema’s steeds hoger op de agenda. Zo ook het thema; meer transparantie rondom verpakkingsmaterialen in de levensmiddelenbranche. Hier vertellen we je graag wat meer over. 

Meer informatie delen over je verpakking 

Een belangrijke duurzame ontwikkeling in de levensmiddelenbranche is meer transparantie rondom verpakkingsmaterialen en verpakkingen. Meer transparantie is nodig om de afvalstromen te minimaliseren, kosten te reduceren, de juiste verpakkingsbelasting te kunnen afdragen (door de juiste partij in de keten; ‘de vervuiler betaalt’.) en het is ook nog eens beter voor het milieu.  

Begin 2023 is er een wetswijziging doorgevoerd rondom het registreren van de afvalbijdrage per product. Deze wijzigingen dragen bij aan het nemen van de verantwoordelijkheid voor het verminderen van (zwerf)afval.  

Om de juiste berekening voor de afvalbeheerbijdrage per product te kunnen maken is het van belang om een aantal zaken te registreren: Van welk materiaal is de verpakking gemaakt? Hoe is deze verpakking te hergebruiken? Kan het volledig gerecycled worden of maar voor een deel, en hoe wordt deze dan gescheiden weggegooid?  

De vervuiler betaalt, maar waar betalen ze dan voor? 

Stichting afvalfonds verpakkingen zorgt ervoor dat wordt bijgehouden en gecontroleerd dat de vervuiler (lees: de veroorzaker van de soort en hoeveelheid verpakkingsmateriaal dat wordt gebruikt) de rekening hiervoor betaalt in de vorm van een zogenoemde afvalbeheerbijdrage.  

Voorheen was het afdragen van afvalbeheerbijdrage met name gebaseerd op het hoofdelement van de verpakking. Met achteraf scheiden werden alle andere materiaalsoorten dan gesorteerd. Dit is anno 2023 niet meer voldoende. Fabrikanten in de levensmiddelenbranche worden geacht om van de verpakking van een product, alle gebruikte materialen (inclusief de hoeveelheid die gebruikt is per product) te registreren. De afvalbeheerbijdrage is dus een optelsom van ál het materiaal dat wordt gebruikt, niet meer alleen het hoofdelement.  

Meer transparantie in de keten 

In de keten vragen afnemers, vooral de retailers, om transparantie met betrekking tot het gebruik van verpakkingsmaterialen. Dit betekent dat wanneer je als fabrikant producten levert aan een supermarktketen je tegenwoordig ook de gebruikte materialen inclusief de gebruikte hoeveelheid in de verpakking deelt met de supermarkt.  

Wat leg je dan precies vast? 

 • Van alle verpakkingen legt men het materiaal inclusief de gebruikte hoeveelheid vast.  
 • Dit materiaal kan van verschillende grondstoffen gemaakt zijn, het gaat dus niet alleen om plastics.  
 • Het gaat hier om alle materialen die kunnen worden gebruikt voor het insluiten, beschermen, verladen, afleveren en aanbieden van andere producten. 
 • Dit geldt zowel voor grondstoffen, als verwerkte producten 
 • Dit geldt voor het gehele traject van producent tot gebruiker of consument, ook voor wegwerpartikelen die voor dit doel worden gebruikt. 

Lees op afvalfondsverpakkingen.nl meer over de afvalbijdrage per materiaal. 

Welke soorten verpakkingen horen hier dan bij? 

 • Primaire verpakking  
  De verpakking die zo is ontworpen dat het voor de eindgebruiker of consument op het verkooppunt een verkoopeenheid vormt. (lees: de directe verpakking om een product). 
 • Secundaire verpakking 
  De verpakking die ervoor zorgt dat er op het verkooppunt een verzameling van een aantal verkoopeenheden gevormd is. De zogenoemde ‘omdoos’ (Voorbeeld: je koopt een tray in met 6 bakjes rauwkost, de tray van karton en het plastic er omheen zijn dan je secundaire verpakking.) Het maakt niet uit of deze verpakkingsmaterialen uiteindelijk zichtbaar zijn voor de eindgebruiker/consument of niet. 
 • Tertiaire verpakking 
  De verpakking die zo is ontworpen dat het verladen en het vervoer van een aantal verkoopeenheden of verzamelverpakkingen makkelijker wordt gemaakt om fysieke schade door verlading of transport te voorkomen. (verpakkingsmaterialen die worden toegevoegd voor het transport dus). Weg-, spoor-, scheeps- of vliegcontainers zijn hier geen onderdeel van. 
verpakkingen levensmiddelenbranche

Hoe en waar leg je deze informatie dan vast? 

Het vastleggen van de verpakkingsinformatie voor retailers gaat via datapools als GS1 Datasource en PS in Food. Het vastleggen van de hoeveelheid productdata in de verschillende datapools groeit exponentieel. De vraag is natuurlijk hoe je dit als producent of importeur allemaal goed bij kunt houden.  

Met behulp van de datamanagementservice van QSTA Food Data heb je zekerheid dat ál jouw productdata, dus ook die van de verpakking, voldoet aan de juiste standaarden. Daarnaast hoef je maar één systeem te vullen waarna de informatie naar al je verkoop- en marketingkanalen kan worden verstuurd. Handig toch?  

Meer weten over wat QSTA voor je kan betekenen? Klik hier!

Wij zorgen ervoor dat alles gereed is voor het digitale schap van nu én de toekomst, voor jouw klant én op je eigen website.​